Sabtu, 4 Mei 2013

KITAB MERAH, KITAB HIJAU ILMU TINGGALAN TOK KENALISekali lagi, sepertinya tak tahu mana mahu bermula bicara. Tambahan bila dah lama tidak menulis, terfikir-fikir sendiri apa masihkah dapat meluah fikir sekaligus rasa di dada. Dah beberapa lama mahu menulis tentang yang bakal diperkata, tapi sering juga terhalang-halang. Terkenang-kenang lemahnya diri, masih jauh dari sempurna. Masih terlalu banyak kekurangan. Belum cukup amalnya untuk menulis bab-bab sebegini. Namun bila termaktub, nyatanya sendiri tak dapat menghalang jari dari menari-nari tujuan ini. Maka menulislah.

Dalam hidup kita bertemu dengan pelbagai perkara. Berlingkar pada hal yang disukai atau dibenci, yang diingini atau ditolak, yang baik dan buruk dan kesemua pasang-pasang dalam kehidupan. Begitulah penetapan dalam kehidupan dari yang Maha Kuasa. Dijadikan gelap untuk kita tahu dan mampu mengenal apa itu terang dengan cahaya. Dijadikan kesedihan untuk kita mampu menilai dan menghargai masa-masa gembira. DijadikanNya Hawa untuk memenuhi hajat Adam dan dijadikan yang alam kekal(akhirat) untuk disedari dan diinsafi bahawa kerana itu pula diadakan olehNya yang alam sementara(dunia). Sungguh tersusun dan cantik lagi kemas setiap kejadian alam oleh Yang Maha Kuasa. Semua kejadian tersebut demi tujuan menzahirkan Maha Sempurna itu dengan kemampuannya yang Maha Hebat.

Lantas mengenang kembali kisah bagaimana dua buah buku yang menjadi tajuk bicara saya kali, saya kembali rasa sedikit nostalgia. Saya tidak mencari buku ini, tidak juga buku itu yang mencari saya. Apa yang mampu dikatakan saya 'seolah terpandu' untuk memiliki buku-buku tersebut. Semasa berbicara untuk memesannya melalui telefon, Hj Shaari Hj. Mohd Yusof menyebutnya sebagai kitab. Maka saya pun tak rasa keberatan memanggilnya sebagai kitab. Soal ini saya bangkitkan kerana tak dinafikan ada dakwaan sepertinya kita akan melebihkan kitab-kitab ini melebihi dari Al-Quran itu sendiri. Ternyata ia tidak dan InsyaAllah, tidak akan pernah jadi sebegitu. Tak keterlaluan saya katakan kitab ini masih ada kelemahan. Dari segi 'typing error' saja agak banyak. Namun dari segi isi, untuk saya Alhamdulillah. Mana mungkin ada buku atau kitab sebaik dan setanding al-Quran. Sebuah kitab yang yang dijanjikan oleh Allah pemeliharaannya. Maklum kita Al-Quran itu kalam Allah. Itu sumber segala rujukan dan ilmu. Cuma kitab-kitab Tok Kenali ini mempunyai sentuhan tersendiri dikala membacanya. Serasa saya, ia membicarakan antara bahagian ajaran yang dibawa oleh al-Quran itu sendiri. Bicara dari manusia yang telah diberi peluang dan kesempatan olehNya untuk mengalami sedikit kelebihan dari segi ilmu dan pengalaman berbanding orang lain. Olahan dan penyampaian yang memang terlihat ada perbezaan. Sebetulnya, sewaktu kitab-kitab ini sampai, terkejut saya terdapat juga CD sebanyak 4 keping.  Walau saya tidak memesan yang tersebut, saya ambil sahaja dengan niat dan fikiran mungkin ada baiknya menonton apa yang dihantar. Bayaran dibuat untuk 2 kitab dan 4 CD. Ternyata CD-CD tersebut membuat penjelasan awal untuk saya sebelum memulakan pembacaan.

KItab-kitab yang dibicarakan ini dinamakan sebagai Mengenal Diri dan Ilmu Makrifat (Mengenal Allah). Sekali dengar memang terasa seolah berat sangat apa yang dibawa olehnya. Melihat saja kata Makrifat, saya sendiri awalnya rasa seolah bukan untuk saya membacanya. Sedangkan nyata itu salah tanggapan awal dari saya. Namun kitab-kitab tersebut merupakan Ilmu Peninggalan Tok Kenali Kelantan oleh Mohd Yusof Che Wook yang dikatakan adalah murid sebenar Tok Kenali Kelantan. Saya akui bahawa saya terpandu untuk kitab-kitab tersebut dahulu. Kemudian barulah saya mencari maklumat tentang Tok Kenali. Walhal sebelum ini walau saya pernah mendengar nama Tok Kenali, tak pernah pula ambil tahu atau ambil pusing apa sahaja istimewanya. Sekadar tahu nama. Sedikit penceritaan yang tak mampu diluah untuk bertemu dengan kitab-kitab ini, membuat ianya istimewa untuk saya. Sampai satu peringkat seperti mahu simpan sendiri. Namun perkongsian untuk sesuatu yang disukai itu adalah lebih baik juga. Andai kita mahukan manfaat atau mahu menuju pada kebaikan, terdapat ramai lagi orang di luar sana yang mahukan yang serupa. Atas dasar itu saya buka kisah ini.

Bimbang juga andai terlihat seolah melebih-lebih mengisahkan istimewa kitab-kitab Tok Kenali ini. Namun itu semua bukan kerja manusia menentukan bagaimana 'rasa' yang akan datang sewaktu membaca mana-mana tulisan atau karya dari mana-mana penulis sekalipun. Persoalan 'rasa' adalah datang dari Pemberi Rasa. Sepertinya bila kita menyebut, 'Saya sayang awak'. Ucapan tersebut boleh sahaja dilafazkan oleh sesiapa dan di mana-mana jua. Namun 'rasa' sebenar sayang itu hanya akan dialami oleh orang yang mengucapkan kepada dan diucapkan kepadanya. Selain hanya kedua-dua yang terlibat sahaja mampu membuat penilaian apa benar atas kata-kata diucap atau sekadar mainan dibibir. Dilihat bahawa pihak ketiga hanya mampu berandai-andai. Begitu saya menyimpulkan bahawa andai bahawa lain orang mungkin lain rasanya atau penilaiannya setelah membaca kitab-kitab tersebut.

Kedua-dua kitab tersebut membawa kita untuk berbalik pada beberapa perkara asas yang utama dan amat patut menjadi perhatian kita selaku insan yang dijadikan dengan matalamat memakmurkan bumi selaku khalifah. Saya kategorikan kitab-kitab itu unik kerana penulisannya tak dinafikan dicetak berdakwatkan rasa dan berkertaskan pengalaman. Itu yang mampu saya katakan. Saya pernah berdikit-dikit membaca kisah-kisah berbicara perihal tasawwuf dan ada juga memiliki buku berbicara hal tasawwuf mudah, namun dibandingkan dengan kedua kitab-kitab Tok Kenali tersebut, dapat dirasakan pendekatan jauh berbeza. Perbincangan dalam kedua-dua buah kitab tersebut saya sedari seolah-olahnya merupakan sesuatu menjadi dasar kepada ilmu Tasawwuf itu. Sebelum ini sering kita dengar ceramah-ceramah motivasi perihal Kenali Diri, namun Ilmu Mengenal Diri Tok Kenali, ternyata berbeza, namun setakat yang terlihat dalam pembacaan tiada nampak apa-apa yang bertentang. Tak dapat pula nak terjemah rasa dan pengalaman membaca. Kitab Mengenal Diri setebal 567 mukasurat itu memberi pendekatan berbeza pada rohani berbanding momokan-momokan yang saya dengar dan baca sebelum ini. Jika sebelum ini terbiasa disaran kenali diri dengan mencari mana kuat dan lemahnya diri, untuk mengasah dan mengambil manfaat dari kekuataan dan berusaha membaiki kelemahan, supaya kita mampu merasa lebih berpuas hati dan lebih sempurna dan setanding orang lain. Mengenali Diri dengan ilmu Tok Kenali ini berbeza kerana ia terlebih dahulu meletakkan Yang Awal dan Yang Akhir itu lebih utama. Manakala kita ini umpama berada dipertengahannya. Kita umpama sebagai sebuah perjalanan. Hakikat kita ada dalam ketiadaan. Maka InsyaAllah, akan tahu dan sedarlah kita di mana kita sebenarnya. Ke mana halanya kita dan apa saja yang perlu diperbuat oleh kita yang jadi tuntutan dan keutamaan walau siapa pun kita di tempat kita masing-masing atau pun di mata orang lain.

Nampaknya setakat ini dulu mampu bicara. Mungkin jika ada 'kesempatan' bakal menyambung bicara di hari lain. Kedua-dua buku itu saya tamatkan dalam masa satu setengah bulan. Memang layak untuk saya. Baca, simpan. Baca, simpan. Walau rasa tergantung, terasa telah lepas sedikit hajat yang disimpan. Maaf atas kekurangan. Sehingga itu, Wassalam.

*Nak gi ngundi pas ni: PRU13.

27 ulasan:

 1. balik ni nak bace..tetiba teringat ade 2 buah kitab ni kat rumah..terima kasih atas perkongsian..

  BalasPadam
  Balasan
  1. Ass...saya tidak menyanka kalau saya sudah bisa sesukses ini dan ini semua berkat bantuan MBAH RAWA GUMPALA,saya yang dulunya bukan siapa-siapa bahkan saya juga selalu dihina orang dan alhamdulillah kini sekaran saya sudah punya segalanya,itu semua atas bantuan beliau.Saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH RAWA GUMPALA atas bantuan nomor dan dana ghaibnya,alhamdulillah kini saya sudah bisa membuka usaha kembali yang dulunya pakum karna masalah faktor ekonomi dan kini kami sekeluarga sudah sangat serba berkecukupan dan tidak pernah lagi hutang sana sini,,bagi anda yang punya masalah keuangan jangan sungkan-sungkan untuk menhubungi MBAH RAWA GUMPALA karna insya allah beliau akan membantu semua masalah anda dan baru kali ini juga saya mendaptkan para normal yang sangat hebat dan benar-benar terbukti nyata,ini bukan hanya sekedar cerita tapi inilah kisah nyata yang benar-benar nyata dari saya dan bagi anda yg ingin seperti saya silahkan hubungi saja MBAH RAWA GUMPALA di 085==316==106==111
   (((( BUKA BLO DANA GHAIB DAN NOMOR GHAIB MBAH RAWA GUMPALA ))))   Ass...saya tidak menyanka kalau saya sudah bisa sesukses ini dan ini semua berkat bantuan MBAH RAWA GUMPALA,saya yang dulunya bukan siapa-siapa bahkan saya juga selalu dihina orang dan alhamdulillah kini sekaran saya sudah punya segalanya,itu semua atas bantuan beliau.Saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH RAWA GUMPALA atas bantuan nomor dan dana ghaibnya,alhamdulillah kini saya sudah bisa membuka usaha kembali yang dulunya pakum karna masalah faktor ekonomi dan kini kami sekeluarga sudah sangat serba berkecukupan dan tidak pernah lagi hutang sana sini,,bagi anda yang punya masalah keuangan jangan sungkan-sungkan untuk menhubungi MBAH RAWA GUMPALA karna insya allah beliau akan membantu semua masalah anda dan baru kali ini juga saya mendaptkan para normal yang sangat hebat dan benar-benar terbukti nyata,ini bukan hanya sekedar cerita tapi inilah kisah nyata yang benar-benar nyata dari saya dan bagi anda yg ingin seperti saya silahkan hubungi saja MBAH RAWA GUMPALA di 085==316==106==111

   Padam
 2. Boleh saya tahu mcm mna nk dptkn kitab nie... Sudah lama cari tp xjumpa... Jika ad tlg contact 0148341733

  BalasPadam
 3. I trսly believе you've accomplished a brilliant task
  with this write-up - tto such aan extent, I'vе shared it with my
  online socіal network. Keep it up!

  my blog poѕt: e cig Liquid refill

  BalasPadam
 4. The first point is to evaluate your needs. The type of home health care services will range from providing senior company to providing housekeeping support or companion care. If your family member has incapacitating health condition, you should be looking for more skilled nursing care. It will be best to get the advice of a doctor to evaluate what kind of home care services are required for your family member.http://guidemesupplements.com/natural-ceramides-youth-cream/

  BalasPadam
 5. Hi3 Solutions' CONSULTING AND CONTRACTED SERVICES are provided by a diverse set of HIT professionals with talent and experience in all areas of health care informatics, health information exchange, and health information management in general. Consulting personnel provide advisory services and expert strategic guidance, while contracted resources provide staffing for projects to augment internal personnel and fulfill gaps in skills or available bandwidth. Contracted services are also available to design and develop of custom turnkey solutions to meet client specific information management needs.http://www.healthcaresups.com/ripped-muscle-extreme/

  BalasPadam
 6. Shin splints are the pains that a person feels in the front of their lower legs that are caused by exercise. This will typically happen after a period of relative inactivity. Shin splints are most often caused by any of the four types of problems, none of which are serious. All types of shin splints are capable of being treated with rest. Tibial shin splints are very common and affect both trained and recreational athletes.http://www.muskelaufbauhilfe.com/illuminexa/

  BalasPadam
 7. Do you have a senior family member who is in need of in home health care services? You may be in search of such an aide for someone who is disabled or is suffering from a chronic illness. Whatever the case may be, you have to make your choice carefully. You want someone who is responsible and trustworthy and has all the experience and training to take care of your loved one. The following tips will make it easier for you to choose the right home health care aide.http://guidemesupplements.com/do-not-buy-fake-spartagen-xt/

  BalasPadam
 8. Professional exams can be taken by students aspiring to become clinical assistants. Passing these exams help them become Certified Medical Assistants (CMA) or Registered Medical Assistants (RMA). Having adequate certification also helps in enhancing their employment opportunities. This is because health care practitioners employing medical assistants always have a preference for people having appropriate training and certification in the field, since they are more capable of handling all the clinical and administrative responsibilities efficiently.http://www.healthsupreviews.com/ultra-ketone-system/

  BalasPadam
 9. The academic programs that have to pursued to become a clinical assistant focus on preparing students to become knowledgeable regarding medical laws, medical billing, records, insurance and interactions with doctors and patients. In simple words, these training programs help students get accustomed with the various duties related with medical testing and health care services.http://www.supplements4help.com/garcinia-cambogia-xt/

  BalasPadam
 10. The second reason for getting home health care services is that the care you receive is personalised according to the needs of the person. If you visit a nursing home or a hospital, the level of care and support provided is the same for everyone. However, the care provided in your home will be customised based on the needs of your family member. You will be able to provide personalised care to your loved from a professional who is dedicated solely to fulfill the needs of your family member.http://www.healthsupreviews.com/biofinite/

  BalasPadam
 11. Dry skin, or xerosis, is a skin type usually marked by firm texture and parched skin. This type is especially noticeable during winter, when one turns to indoor heaters due to the cold weather and dry air or low humidity. Signs of dry skin usually appear as pink spots on the face, arms and legs. These small spots can grow into painful patches that later flake and become itchy if left untreated. The shin and the abdomen, particularly the sides, are also frequent dry spots. Eczema and other types of dermatitis could also emerge without the appropriate treatment. The condition may also be genetically inherited. The normal skin changes accompanying aging also tend to make elderly people have dry skin problems.http://www.healthsupreviews.com/creme-del-mar/

  BalasPadam
 12. Do you have a senior family member who is in need of in home health care services? You may be in search of such an aide for someone who is disabled or is suffering from a chronic illness. Whatever the case may be, you have to make your choice carefully. You want someone who is responsible and trustworthy and has all the experience and training to take care of your loved one. The following tips will make it easier for you to choose the right home health care aide.http://www.muskelaufbauhilfe.com/genius-x-o-cambalacho/

  BalasPadam
 13. Our products and services can support companies quickly, accurately and with flexibility in mastering data and business intelligence and data warehousing (BI/DW) solutions through agile planning and execution.The Indian sub-continent has a majority of its population living in rural areas. In India, over 70% of people in the country live in rural areas, this is a massive market. A market that till now has not been tapped by the insurance industry as heavily as it should be. However, in recent years with the downturn in the market and a drop in investments from the urban areas, insurance companies have begun to invest more heavily into breaking through to the masses in the rural sector. They now sell everything from automobile to health care insurance.http://www.healthcaresups.com/garcinia-cambogia-g3000/

  BalasPadam
 14. Another important factor is the type of training that the home health care services provide to their caregivers. Inquire the certification and training requirements that the caregivers are required to fulfill. They should at least have basic certifications in First Aid and CPR. The agency should also have regular training programs in place so that the caregivers can improve their skills and knowledge with the change times.http://superpowervxfunciona.com/genius-x-funciona/

  BalasPadam
 15. Students also use tools, algorithms and health informatics methods that are common to hospitals, schools, healthcare agencies and public health departments. Faculty members who have diverse business experience and academic credentials deliver all courses. These faculty members make themselves available to students during and after class time to offer advice, help with course work and for networking purposes.http://www.healthsupreviews.com/nugenix/

  BalasPadam
 16. Centennial College's advanced diploma Health Informatics program (officially known as Health Informatics Technology) offers students three years of training in the above-mentioned areas. As a result, graduates have the ability to design, develop, modify and test software for healthcare applications. That means they are fully eligible to apply for entry-level positions in areas such as clinical, research and educational at institutions such as Ontario health networks, Ontario hospitals and the government. In these areas, grads find work in a range of roles that include: software developers, health data analysts, database developers, systems implementation specialists, and business/systems analysts.http://www.healthsupreviews.com/dermagen-iq/

  BalasPadam
 17. In order to pursue a successful career as a medical assistant, it is important to undergo extensive training programs. It is also essential to obtain necessary academic education that would prepare them appropriately for performing all their administrative and clinical duties most efficiently and methodically.http://www.healthsupreviews.com/renue-derma/

  BalasPadam
 18. Another food which you can find anywhere is banana. Banana is food loaded with vitamins A, B, C and E along with minerals like potassium, zinc, iron and manganese. There are several health benefits of banana. It contains high percentage of water keeps your skin moisturized and hydrated. For instant solution just apply ripe banana and after 30 minute wash with lukewarm water. It protects the body again free oxygen radicals cause of ageing. You can even use the peels of banana to get rid of wrinkles.http://guidemesupplements.com/neurodrol-scam/

  BalasPadam
 19. Dermessence has most essential nutrients that this formula has and that act directly and indirectly in combating again signs from the inside out. for more information please visit http://www.newfitnessbooster.com/dermessence/

  BalasPadam
 20. No need for any surgical lens, harmful operation, absurd eye exercises. In this app, what's done obviously in as little as 21 days.
  For More Info, Watch This: https://www.youtube.com/watch?v=Unwb6Sgfybc

  BalasPadam
 21. It aids in cutting the risk of vision loss and also reverses it completely. This clinically proven all-natural protocol can help in attaining crystal clear 20/20 super eyesight
  For More Info, Watch This: https://www.youtube.com/watch?v=Unwb6Sgfybc

  BalasPadam
 22. All That without having those frequent hunger pangs. This unique program also will include numerous health benefits, such as cellular Repair, general weight control, resistance, greater brain functions, Improved concentration and continuing cognitive functionality.
  For More Info, Watch This: https://www.youtube.com/watch?v=yqqUna6znJs&t=

  BalasPadam
 23. Its organic formula blend promises to boost your memory and to enhance your digestion using vegetables which were demonstrated to be advantageous to gastrointestinal health in general.
  For More Info, Please Visit http://thepatriotpowergreens.com/

  BalasPadam
 24. Not only does it reduce pain, but also the active ingredient in Proflexoral actively begins rebuilding damaged cartilage with the joint.
  For More Info, Watch This

  BalasPadam

 25. شركة المثالية للتنظيف تسعد بتقديم خدماتها لعملائها بالمنطقة الشرقية خدمات تنظيف خدمات مكافحة حشرات خدمات تسليك مجاري المياه للمطابخ والحمامات جميع الخدمات المنزلية تجدونها مع شركة المثالية للتنظيف بافضل جودة وارخص الاسعار بالاعتماد علي كافة الادوات الحديثة والعمالة الماهرة

  شركة المثالية للتنظيف
  شركة المثالية للتنظيف بالدمام
  شركة المثالية للتنظيف بالخبر

  BalasPadam