Jumaat, 12 Februari 2010

ALLAH MAHA BESAR, AKU INSAN PELUPA

Dipanjatkan kesyukuran pada Allah, Tuhan Penguasa sekalian alam. Dah berbulan blog ni tak berusik. Asalnya kerana banyak hal-hal di luar jangkaan yang berlaku. Seterusnya yang lebih dahsyat diri sendiri benar-benar lupa pada 'password' untuk masuk blog sendiri. Berhempas pulas nak mengingat. Namun tak juga ingat. Sebenarnya 'key word' tu ia memang tersemat dalam 'memory chip' tapi wujud ketidakpastian dihujungnya, apakah ada penambahan 'character' atau tidak. Setelah berkali-kali mencuba akhirnya ia hanya 'keyword' tanpa apa-apa penambahan. Perasaan kesal, geram dan seterusnya marah pada diri itulah yang timbul bila berdepan dengan situasi demikian.
Melalui peristiwa ini, diri ini ambil iktibar bahawa insan sememangnya pelupa, bahkan kekadang keyakinan yang begitu tinggi tentang apa sahaja berkaitan kehidupan ini dengan mudah pada bila-bila boleh diuji oleh Allah, Pencipta kita dan sekalian alam ini. Oleh itu kita memang perlu keyakinan untuk terus hidup namun keyakinan yang mutlak bukan ada pada diri kita mahupun orang lain, semata-mata mesti ada hanya pada dan 100% untuk Allah.
"Aku manusia kerdil yang dijadikan olehNya. Setiap sesuatu pergerakan, mahupun lintasan hati tak terlepas dari penilaian dan kawalanNya, bahkan takkan terjadi sesuatu inginku jika tiada izinNya. Tidak juga tertolak akan sesuatu jika itu ketentuanNya. KehendakNya mengatasi kemahuanku. Allah Maha Besar, Aku insan kerdil penuh kelemahan......."

Tiada ulasan:

Catat Ulasan