Jumaat, 9 Julai 2010

Lupuskan UPSR dan PMR?


Apa yang ingin aku bicarakan ini adalah suatu isu besar dalam sejarah pendidikan negara berbanding dengan diriku yang bukan pun siapa-siapa ini. Namun sebagai seorang warganegara Malaysia yang beragama Islam aku merasa terpanggil untuk tetap berbicara mengenainya.

Masih aku ingat di zaman persekolahan sekolah rendah aku melalui Peperiksaan Penilaian dan mendapat 2A 3B sebagai keputusannya. Waktu itu aku sudah tahu erti tidak berpuas hati. Aku tidak gembira dengan keputusan tersebut kerana ramai kawan-kawan mendapat lebih baik iaitu 4A dan 5A. Itu peperiksaan penting pertama yang aku lalui sebagai seorang pelajar. Kini ia adalah UPSR. Namun tujuannya sama untuk menilai tahap pencapaian pelajar setelah beberapa tahun belajar dan diajar oleh guru-guru akan ilmu-ilmu asas pendidikan. Lebih dari itu guru-guru juga diuji apakah mereka telah berjaya dalam menyampaikan dan mendidik pelajar memahami dan meresapi segala pengajaran sepanjang beberapa tahun tersebut. Aku berpendapat belajar mesti mempunyai matalamat. Agama Islam menyatakan intipati belajar adalah atas tuntutan ilmu itu sendiri dan mungkin mudah bagi orang dewasa memahaminya.
"Jika inginkan dunia mestilah berilmu, jika inginkan akhirat mestilah berilmu. Jika ingin kedua-duanya juga mestilah berilmu." Bagi tahap pelajar sekolah rendah matalamat mudah belajar mereka adalah untuk mudah menjawab peperiksaan dan lulus dengan cemerlang. Ini nampak seperti belajar kerana nak lulus. Ada juga beranggapan terlalu berorientasikan peperiksaan. Namun ia cukup untuk satu matalamat mudah di mana impakya lebih dari itu mendididk supaya pelajar rajin, fokus, berdisiplin dan bermacam-macam lagi nilai positif. Ini kerana keputusan cemerlang tidak akan datang bergolek tanpa usaha. Jika tiada UPSR sama seperti memadam matalamat utama pelajar-pelajar muda ini. Seterusnya ia mungkin menjadikan pelajar kurang mungkin hilang kerajinan, fokus, disiplin dan menangguh-nangguh kesungguhan berusaha. Dikhuatiri rebung-rebung muda ini menjadi sukar dididik seterusnya. UPSR itu juga sebagai sistem pantauan awal terhadap kredibiliti para pelajar muda yang menjadi tonggak masa depan.
UPSR dan PMR seterusnya adalah kayu ukur awal bagi para pelajar di Malaysia. Peperiksaan berperingkat ini aku rasakan serasi sudah dengan persekitaran. Apa yang perlu mungkin menambah kualiti tehadap sistem pembelajaran dan peperiksaan itu sendiri.
Tiada ulasan:

Catat Ulasan