Selasa, 1 Mac 2011

AKU. SEDETIK LEBIH DAN ANUAR ZAIN .

SEDETIK LEBIH

Setiap nafas yang dihembus

Setiap degupan jantung

Aku selalu memikirkanmu

Dalam sedar dibuai angan

Dalam tidur dan khayalan

Aku selalu memikirkanmu

Ternyata ku perlukan cinta dari dirimu sayang

Barulah terasa ku bernyawa

Kasihku…ku amat mencintai kamu

Kerana kau beri erti hidup

Ku kan terus mencinta sedetik lebih selepas selamanya

Di kala penuh ketakutan dengan badai kehidupan

Ku bersyukur adanya kamu

Biarlah kehilangan semua yang dimiliki di dunia

Asal masih adanya kamu

Meneguk secawan kopi pracampur 3 in 1, berjenama HOMES CAFE - Kopi Putih Ipoh berperisa oren dan mengunyah tiga keping JACOB'S CREAM CRACKERS terasa ada nikmat. Menghayati bait-bait lirik lagu terbaru dari Anuar Zain yang kini menjadi halwa telinga, pun begitu juga. Sudah lama juga 'jiwa' kental ini tidak 'terusik' sedemikian cara. Mendengarkan lagu ini awalnya aku rasakan biasa saja. Masuk kesekian kali, aku dijengah oleh rasa yang kini terasa. 'Jiwang' pulak ke aku ni? Aku terpinga-pinga sendiri. Eh! Macam kurang patut aje. Angguk-angguk, geleng-geleng sendirilah!

Aku pun mula lebih mendalaminya. Syahdu betul ye!. Suara Anuar Zain usah dipersoal. Vokal dia memang ada kelas. Melihat video klip itu di TV, lagu dan Hikayat Merong Mahawangsa - semacam dah meremang bulu roma. Orang lain aku tak tahulah. Anuar Zain sudah mencapai kematangan dalam kelasnya tersendiri dalam nyanyian. Jauh dari KAIN PELIKAT LA, LA, LA di satu masa dahulu. Pendeknya lagu itu sungguh mengusik jiwa. Jiwa yang tengah rapuh gitu!!. Sentimentallah pulak. Kena beristighfar! Jangan sampai lupa diri.

Alunan suara Anuar Zain yang berpadu dengan muziknya yang ala-ala orkestra itu, nampak 'grand' video klip tu. Aku naik suka menontonnya. Hikayat Merong Mahawangsa tu belum ditayangkan. Namun aku seolah merasa, ia bakal hebat. Tak tau kalau silap menafsir pula. Barisan pelakon nampaknya tepat dan hebat (yang aku perasan kat situ le). Hebat atau tidak kena tunggu ia ditayangkan dululah. Jangan Tipah tertipu sudahlah!. Ada sesetengah filem tu 'promo' aje beria-ia. Cerita 'hampeh'. Harap tak sampai ke situ. Teringin nak tonton. Entah merasa, entahkan tidak. Nak masuk panggung dengan anak kecil tak pernah aku buat. Tengok rezeki dulu le. Cam ne yek? DVD aje kot!.

Berbalik pada penyampaian SEDETIK LEBIH oleh Anuar Zain, memang tersentuh 'qalbu'. Eja Arablah pulak. Ekspresi muka dia dengan gaya tu bersungguh dengan lagu. Itu aku suka. Di situ dia tak' overdo' (macam sesekali aku tengok dia). Santai dan lancar. Aku suka. Kerana terlalu suka (bawa ngucap...), aku 'highlight' dengan' red color'. Di persada maya ini, aku ingin tujukan pada pada orang yang aku rasa layak untuk ditujukan. Dah lama tak buat gini. Sejak zaman pacaran dulu. Hih!Hih!Hih!. Terbalik 'coat' ke? Sekali-sekala. Untuk Abah kepada anak-anakku...SEDETIK LEBIH!...


5.00pm @ 02/03/11Tiada ulasan:

Catat Ulasan